Identitate si repercusiuni

Intamplari minunate dintr-un trecut nu prea indepartat care imi construiesc, inca, identitatea...

22 aprilie 2010

Ziua Pamantului



 
In 1970, in urma eforturilor senatorului american Gaylord Nelson, s-a ajuns la concluzia ca e cazul sa se faca ceva pentru a se atrage atentia asupra pericolelor ce pot fi provocate de degradarea mediului inconjurator. Aceasta in conditiile in care nimanui nu ii pasa de acest aspect si de efectele pe termen lung avute de dezvoltarea acerba asupra mediului inconjurator. Astfel, pe 22 Aprilie 1970 a avut loc in Statele Unite una dintre primele manifestatii ecologiste de anvergura, la care au participat milioane de oameni.

39 de ani mai tarziu, adica astazi, 22 Aprilie 2009, 200 de milioane de oameni din peste 140 de tari ale lumii participa intr-un mod sau altul la ceea ce a devenit cunoscuta ca “Ziua pamantului”. Alaturi de mult mai tanara miscare asemanatoare, Ora Pamantului, aceasta este doar o incercare de a atrage atentia asupra importantei protejarii mediului inconjurator. Iar daca in 1979 acest aspect era privit cu dezinteres, ca un moft, in prezent efectele incalzirii globale se vad din ce in ce mai clar. Dar si eforturile marilor puteri, in aceassta directie, sunt din ce in ce mai accentuate. Cu toate acestea, poza de mai jos este in continuare una extrem de sugestiva.

In Romania, Ziua Pamantului “a prins” mult mai putin ca Ora Pamantului. Ce putem face pentru a ne implica? Multe. Sa lasam masina acasa, sa plantam copacei, sa mergem la strans gunoaiele lasate de fripturisti la graterele de Paste, sa incercam sa convingem cat mai multi prieteni de importanta acestor actiuni si multe altele.


2 comentarii:

A.C. spunea...

Cred ca fiecare dintre noi este dator sa respecte, sa pretuiasca si sa ingrijeasca Pamantul.De aceea pastrati Pamantul curat si poluati cat mai putin, ca sa intoarcem si noi ceva in schimb Pamantului.

ATE Dianthus spunea...

Noi am generat 2 actiuni de ziua pamantului: panoul di zona centrala si mesajele bloggerilor. Vezi detalii pe http://dianthus-medias.ro

Trimiteți un comentariu

Cuvant inainte

S-au scurs aproape trei luni de cand am luat stiinta despre LDIR. Vorbesc zilnic despre LDIR si functie de cei carora ma adresez , percep diferit fenomenul. Conceptul LDIR s-a metamorfozat in scurt timp si ma ofer voluntar sa ma las surprinsa de tot ce el ar mai putea insemna.
L-am numit , denumit si renumit astfel; actiunde de ecologizare, fenomen psihosocial, un drept la apartenenta, un act de constientizare, un fel Anume de a vorbi copilului tau despre,,,"lume"
Oricare dintre aceste abordari te-a facut sa vibrezi, fii curios, mergi mai departe incearca sa patrunzi singur sensul, rolul si rostul unui astfel de demers. Fa tot ce iti sta in putere ca primavara viitoare sa fie...un pic altfel...mai curata.

Cristina Pustai, Bibliotecar, Scoala Nationala de Gaz Medias. Coordonator ”Let's do it,Romania” la Medias (01.04.2010)

Persoane interesate

 
Copyright (c) 2010 Cristina Pustai. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.