Identitate si repercusiuni

Intamplari minunate dintr-un trecut nu prea indepartat care imi construiesc, inca, identitatea...

Info voluntariat

Publicat de Corina Pintea (miercuri, 12 mai 2010)

Ce este voluntariatul si cine sunt voluntarii?
Exista multe definitii pentru ce inseamna voluntariatul, dar mai importante sunt caracteristicile de baza ale acestui concept.
In primul rand, voluntariatul se refera la vointa proprie, un voluntar face voluntariat pentru ca asa doreste si nu pentru ca ar fi obligatoriu sau impus. Apoi, daca facem voluntariat, nu putem astepta sa fim platiti pentru aceasta activitate, chiar daca muncim mult timp si investim mult efort.
Mai mult, daca vreti sa faceti voluntariat, activitatile sau proiectele voastre trebuie sa se adreseze altora, comunitatii, celor aflati in nevoie. Daca ne ajutam familia e un gest frumos, insa nu inseamna ca facem voluntariat. In plus, nu putem face voluntariat in beneficiul unei companii private, ci doar pentru comunitate si pentru alte persoane care au nevoie de un sprijin.

Voluntarii sunt, asadar, persoane care isi ofera de buna voie o parte din timpul, abilitatile, cunostintele si talentele lor, fara a primi recompense financiare, pentru a contribui la rezolvarea unor probleme din comunitatea lor, pentru a-i sprijini pe cei care au nevoie de ajutor sau atentie, sau pentru ca doresc sa faca o fapta buna.

Cine poate fi voluntar? Raspunsul e foarte simplu: oricine! Oricine poate sa devina voluntar si sa aduca o contributie, cat de mica, la lumea care ne inconjoara. Important este doar sa iti doresti acest lucru sau sa ii gasesti pe cei care isi doresc asta!

Daca proiectul este bine gandit si planificat, voluntarii pe care ii convingeti sa vi se alature vor contribui la succesul proiectului si ii vor creste impactul. Pentru asta insa trebuie sa stiti exact de cati voluntari aveti nevoie, si mai ales, ce fel de voluntari cautati. Aici incepe procesul de recutare de voluntari.

De ce fel de voluntari aveti nevoie?
Primul pas pe care trebui sa-l faceti in echipa de proiect este sa decideti care este nevoia de voluntari a proiectului vostru. Faceti o lista cu toate sarcinile care trebuiesc indeplinite in proiect, decideti care pot fi facute doar de voi si care pot fi facute de voluntari si grupati-le apoi pe tipuri de activitati sau posturi de voluntariat.

De exemplu, intr-un proiect de reabilitare a salii de asteptare a unui spital de copii ati putea avea urmatoarele sarcini de indeplinit (acestea sunt doar cateva):
- Comunicarea cu spitalul
- Obtinerea autorizatiei
- Achizitionarea tuturor materialelor de lucru
- Crearea sabloanelor pentru desenele de pe peretii salii de asteptare
- Promovarea activitatii
- Pregatirea peretilor pentru varuire si desenare
- Reabilitarea efectiva a salii
- Organizarea unei petreceri de inaugurare a noii sali, cu pacientii si voluntarii

O parte din aceste activitati le veti realiza voi, impreuna cu profesorii si colegii vosti, pentru altele insa veti putea lucra alaturi de voluntari. Voi trebuie sa decideti ce sarcini vreti sa dati voluntarilor, pentru a putea sti cum ii chemati apoi in proiectul vostru.

Sa presupunem ca ati decis sa implicati voluntarii in: achizitionarea materialelor de lucru (vopsele, pensule, etc),in crearea sabloanelor pentru desene, in reabilitarea efectiva a peretilor
in promovarea activitatii.
- Acum e momentul sa va ganditi la ce fel de persoane ar putea sa indeplineasca aceste sarcini, ce ar trebui ei sa stie sau sa poata face. Astfel, veti creiona profilul voluntarilor pe care ii cautati.
- Daca activitatile sunt mai complexe, ele trebuie grupate in posturi de voluntariat pentru care puteti da denumiri atractive: voluntar designer, voluntar pictor, voluntar administrator si voluntar responsabil comunicare. Fiecare din aceste posturi necesita o serie de cunostinte si abilitati pentru a fi indeplinit corect si eficient. De exemplu, voluntarul designer trebuie sa aiba cunostinte de desen, trebuie sa fie creativ si original. Voluntarul administrator trebuie sa fie organizat, sa stie cum sa gestioneze un buget, sa fie responsabil si atent cu banii. Voluntarul pictor trebuie sa fie meticulos, atent la detalii, talentat la desen sau pasionat de pictura. Voluntarul responsabil de comunicare trebuie sa aiba abilitati de comunicare si prezentare, sa stie sa scrie un mesaj de promovare, sa cunoasca locurile unde poate promova proiectul vostru, etc.

De cati voluntari avem nevoie?

Trebuie sa va ganditi de cati voluntari aveti nevoie pentru a implementa proiectul, in functie de amploarea lui si de ce rezultate v-ati propus sa atingeti.

Daca vreti sa lucrati doar 3 ore si aveti o sala mare de asteptare, veti avea nevoie poate de 5-10 voluntari care sa varuiasca toti peretii, sa pregateasca vopselele, sa deseneze personajele de desene animate pe pereti. Daca aveti la dispozitie o zi intreaga pentru activitati si sala de asteptare e una mica, veti lucra cu mai putini voluntari. Numarul voluntarilor se decide si in functie de sarcini. Pentru postul de voluntar administrator, veti avea nevoie de 2 persoane, ca sa se ajute unul pe altul, pe cand pentru postul de voluntar pictor, veti recruta mai multe persoane, macar 3 daca nu mai multi, pentru a termina picturile la timp, dar si pentru a oferi oportunitatea de a avea talente diferite folosite pentru infrumusetarea salii de asteptare.

Este foarte important sa decideti corect numarul de voluntari cu care veti lucra – daca veti avea prea putini, munca va fi dificila si echipa de proiect va avea mai mult de lucru, poate chiar nu va sti cum sa faca anumite lucruri. Daca aveti prea multi voluntari si nu este suficient de lucru, unii voluntari se vor plictisi, vor fi nemultumiti sau se vor incurca unii pe altii.

Cum recrutam voluntarii?

Dupa ce ati stabilit toate aceste lucruri, e momentul sa creati un mesaj de recrutare cat mai atractiv (apeland la sensibilitatea oamenilor sau folosind culori / design / umor, etc.), in care trebuie sa includeti informatii despre:
- Ideea proiectului si problema pe care vreti sa o rezvolvati
- Sarcina efectiva a fiecarui tip de voluntar
- Numarul de voluntari cautati
- Abilitatile si cunostintele necesare voluntarilor
- Detalii logistice legate de activitate (cand are loc, cit dureaza, unde se desfasoara)
- Eventuale beneficii oferite (o masa, asigurarea transportului, etc.), cat si sublinierea oportunitatii de dezvoltare personala sau vocationala
- Date de contact pentru cei care doresc sa devina voluntari

Mesajul de recutare a voluntarilor trebuie sa fie atractiv si scurt, dar sa cuprinda toate informatiile necesare si sa convinga alti elevi sau oameni din afara scolii sa se alature proiectului vostru.

In functie de numarul voluntarilor de care aveti nevoie in proiectul vostru, va trebui sa decideti si cum promovati oportunitatea de voluntariat si unde faceti public mesajul vostru. Daca aveti nevoie de voluntari putini, puteți sa ii recrutati dintre prietenii sau colegii vostri, din randul parintilor, familiei sau profesorilor, prezentandu-le proiectul, povestind despre el, fara a crea materiale speciale de recutare, care ar costa mai mult.

Daca aveti insa o actiune ampla, in care aveti nevoie de mai multi voluntari, puteti sa creati un afis de recutare, sau sa faceti un anunt radio sau un spot video. Aceste metode de recutare sunt mai dificil de realizat si difuzat, dar pot avea si un impact mai mare, atragand mai multi voluntari doritori.

Este important sa folositi o metoda de recrutare care sa se potriveasca cu tipul de activitate, cu numarul de voluntari si cu profilul acestora. De exemplu, daca vreti sa recrutati 2 voluntari in varsta, care sa joace rolul unor bunici intr-o activitate de socializare cu copiii dintr-un orfelinat, nu veti da un anunt in ziarul local, pentru ca veti avea foarte multi doritori. Veti incerca mai degraba sa ii recutati cu ajutorul cunostintelor, colegilor si prietenilor vostri. Daca vreti in schimb sa recutati 50 de voluntari pentru o actiune de plantare de copacei, puteti face afise pe care sa le lipiti in scarile blocurilor sau la scolile din cartier, puteti face o prezentare despre actiunea voastra la citeva sedinte cu parintii sau veti puteti imparti fluturasi care sa promoveze actiunea voastra intr-un centru comercial. Acestea sunt doar citeva idei, dar e important sa fiti creativi atunci cand va recrutati voluntarii!
O alta regula de aur este aceea ca voluntarii pe care voi ii cautati sunt peste tot – nu trebuie sa va limitati doar la anumite categorii de voluntari, doar la colegi de-ai vostri elevi sau la parinti. Puteti sa lucrati si cu bunicii vostri sau ai altora, sau cu studenti din oras. Odata ce ati decis de cati voluntari aveti nevoie si ce trebuie ei sa stie, cautati-i in cat mai multe locuri!
Un secret important al recrutarii este ca intotdeauna trebuie sa recrutezi mai multi voluntari decat ai planificat initial. Aste pentru ca, pana la actiunea efectiva, planurile voluntarilor se pot schimba, unii nu mai pot ajunge, nu le mai place activitatea propusa sau nu au abilitatile necesare pentru a o implementa. Daca este nevoie de abilitati speciale, cum ar fi un talent deosebit la pictura, va trebui sa selectati voluntarii si sa va asigurati din timp ca cei pe care i-ati ales pot sa indeplineasca fara probleme sarcina data. De exemplu le puteti da un mic test practic, le puteti cere sa va arate exemple de lucrari anterioare sau puteti cere parerea cuiva care ii cunoaste bine.
Asadar, tineti minte ca trebuie sa recrutati mai multi voluntari decat ati planificat, pentru a evita cazurile in care, din diferite motive, nu vin toti voluntarii la activitate. Astfel daca aveti nevoie de 15 voluntari, e bine sa recutati 20 sau 25 si daca vor veni 18, va fi mai usor de lucrat cu cei 3 in plus, decat daca ati recruta 15 si ar veni doar 10 si nu ati mai putea sa desfasurati activitatea eficient.
Cine se ocupa de voluntari?
Un alt lucru de care trebuie sa tineti cont este ca, pentru a avea un proiect reusit, echipa de voluntari trebuie sa fie indrumata si coordonata de cineva. Dupa ce ati stabilit exact cine va sunt voluntarii si ei au fost de acord sa faca voluntariat in proiectul vostru, trebuie sa urmati o serie de alti pasi:
- Sa le prezentati in detaliu proiectul, scopul lui, echipa de proiect si toate activitatile prevazute
- Sa descrieti in detaliu sarcinile fiecarui post de voluntar si sa raspundeti intrebarilor lor
- Sa le oferiti voluntarilor materialele de care au nevoie pentru indeplinirea activitatii
- Sa comunicati cu voluntarii inainte, in timpul si dupa activitate
- Sa ii supervizati in timpul activitatii, sa va asigurati ca desfasoara activitatea in siguranta, ca stiu ce trebuie sa faca si ca lucreaza bine impreuna alaturi de colegii lor voluntari si de ceilalti membri ai echipei de proiect
- Sa gasiti modalitatile de a-i motiva pe voluntari, evidentiind mereu scopul proiectului si impactul pe care munca lor il creeaza pentru beneficiarii activitatilor si pentru dezvoltarea lor personala!
Coordonarea voluntarilor cu care lucrati este esentiala pentru bunul mers al proiectului. Ei trebuie sa aiba o persoana care ii coordoneaza si care este persoana lor de contact, care ii cunoaste, stie ce sarcina are fiecare si ii poate sfatui sau ajuta in caz de nevoie. Acest coordonator al voluntarilor este responsabil si de motivarea voluntarilor.

Voluntarii au si ei nevoi!

Pentru a ramane in proiect pana la final, voluntarii au nevoie sa fie tratati corect, sa se simta utili si apreciati, sa li se dea sarcini pe masura capacitatilor si sa se simta bine. Acestea sunt cateva din nevoile voluntarilor de care va trebui sa va ingrijiti. Persoana din echipa pe care o desemnati drept coordonator de voluntari va trebui sa stie exact care sunt asteptarile fiecarui voluntar de la activitatea din proiect si sa incerce sa le indeplineasca, in masura posibilitatilor.
Pe langa asteptarile si nevoile voluntarilor, e bine sa stiti de ce vin oamenii sa faca voluntariat in general, ce beneficii gasesc in aceasta activitate. Iata doar cateva din posibilele lor motive:
Pentru a se distra;
Pentru a castiga experienta pentru un serviciu mai bun sau pentru a testa o noua cariera;
Pentru a iti folosi cunostinte sau abilitati pe care altfel nu le folosesc;
Pentru a nu pierde vremea acasa;
Pentru a-ti face noi prieteni sau pentru a fi cu prietenii lor care sunt deja voluntari;
Pentru a invata lucruri noi si a-ti forma deprinderi utile;
Pentru a da inapoi o parte din ceea ce au primit de la altii;
Pentru a se simti utili;
Pentru a-i ajuta pe cei aflati la nevoie;
Pentru a imbunatati comunitatea in care traiesc;
Pentru a-si asuma o responsabilitate;
Pentru a face parte dintr-o echipa;
Pentru a petrece un timp cu familia lor facand ceva util;
Motivele pentru care oamenii fac voluntariat sunt foarte diferite, la fel cum sunt si oamenii diferiti. Important este sa intelegeti ca fiecare om care face voluntariat, isi doreste ceva in schimb de la aceasta activitate, pe langa ceea ce vrea sa ofere. Stiind acest lucru, voi puteti atrage voluntari mai usor, punand accent pe beneficiile de care vor avea parte daca fac voluntariat in proiectul vostru. Cel mai important beneficiu dintre toate acestea este cel al dezvoltarii personale si profesionale. Toti cei care fac voluntariat invata din asta, devin mai siguri pe ei, acumuleaza experienta, stiu cum sa lucreze intr-o echipa, cum sa comunice, participa la implementarea un proiect si pot apoi sa aplice ceea ce au invatat in activitatile lor viitoare. Atfel va puteti convinge colegii ca merita sa devina voluntari!
Recunoasterea eforturilor voluntarilor

La finalul activitatii este foarte important sa multumiti voluntarilor pentru implicarea lor si sa le recunoasteti efortul si meritele. Sunt numeroase metode de a multumi public voluntarilor cu care ati lucrat, de la a le spune un simplu “Multumesc” din suflet, la oferirea de diplome, scrierea unui articol in revista scolii despre munca lor cu includerea numelor lor, mentionarea lor atunci cand dati un interviu in presa, organizarea unei petreceri pentru echipa de voluntari si multe altele. Ramane sa fiti cat mai creativi in aceasta parte a proiectului, asa incat voluntarii sa simta la final ca le-a fost apreciata implicarea si sa isi doreasca sa se mai implice si pe viitor in alte activitati de voluntariat!
Daca pe tot parcursul proiectului ati lucrat armonios cu voluntarii, ati comunicat constant cu ei, i-ati informat despre toate elementele proiectului, ati planificat corect activitatea lor, i-ati motivat, i-ati ascultat si implicat conform anuntului si asteptarilor lor, iar la final le-ati multumit si le-ati oferit si un pic de distractie in echipa, ar trebui ca la finalul actiunii sa aveti parte de un proiect bine realizat, voluntari multumiti si dornici de implicare si in alte proiecte de voluntariat, iar voi veti avea o satisfactie deosebita datorita implicarii lor.
Bibliografie:
Ghidul Voluntarului

Cuvant inainte

S-au scurs aproape trei luni de cand am luat stiinta despre LDIR. Vorbesc zilnic despre LDIR si functie de cei carora ma adresez , percep diferit fenomenul. Conceptul LDIR s-a metamorfozat in scurt timp si ma ofer voluntar sa ma las surprinsa de tot ce el ar mai putea insemna.
L-am numit , denumit si renumit astfel; actiunde de ecologizare, fenomen psihosocial, un drept la apartenenta, un act de constientizare, un fel Anume de a vorbi copilului tau despre,,,"lume"
Oricare dintre aceste abordari te-a facut sa vibrezi, fii curios, mergi mai departe incearca sa patrunzi singur sensul, rolul si rostul unui astfel de demers. Fa tot ce iti sta in putere ca primavara viitoare sa fie...un pic altfel...mai curata.

Cristina Pustai, Bibliotecar, Scoala Nationala de Gaz Medias. Coordonator ”Let's do it,Romania” la Medias (01.04.2010)

Persoane interesate

 
Copyright (c) 2010 Cristina Pustai. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.