Identitate si repercusiuni

Intamplari minunate dintr-un trecut nu prea indepartat care imi construiesc, inca, identitatea...

12 octombrie 2011

Pe cuvant de printesa....


Maia Hiperboreea. O numim prin casa "Printesa", sau "Printe"..raspunde cu atata naturalete acestui apelativ, incat uneori am impresia ca o sa ... se recomande asa:)"Cum a fost la gradi?", intrebam pe rand si eu si Cristi..."Bine"...raspunde banal si-mi spun.. "Firesc, este doar o intrebare, atat de banala"..Insist, fiinda mi s-a parut si cu o zi inainte ca a evitat acest raspuns. Frunzareste gesturi din care inteleg ca este mai bine sa nu repet intrebarea si schimbam subiectul. Ii reamintesc ca deseara doarme la buni, " mami si tati merg la radio si poate venim tarziu". "Vin cu voi", incearca ea marea cu degetul...explicatii, negocieri, concluzie...doarme la buni.
La radio..mergem un pic mai repede. Suntem pentru prima data invitati impreuna intr-o emisiune.
Tatiana, recunoaste ca are emotii si mi le transmite repejor si mie.
1,2,3. ON AIR.
In casti, asurzitor si frumos, ultimele minute din transmisia tv a meciului cu M mare, cu Mainz, prietenii vor intelege de ce toti cei din studio am fost emotionati.
Ma inunda apoi vocea, atat de calda, de draga, "Sunt Maia"
De aici imi va fi greu sa-mi continui povestea.
Maia, ne transmitea un mesaj. Mi-au trebuit minute bune, bune, sa inteleg ce se intampla. Tatiana a fost la Maia la gradinita. I-a explicat, nu stiu cum, ca ele doua trebuie sa puna la cale o surpiza pentru mami si tati. Si au reusit. Maia s-a prezentat, ne-a transmis mesajul ei si a recitat o poezie. Frumos tare. Aproape nu am descifrat poezia de emotie si deloc stanjenita, mi-am lasat lacrimile sa fie acolo cu mine.
Pana aici aproape normal totul. Ceea ce depaseste momentan puterea mea de intelegere este cum , un copil a reusit sa patreze, cu adevarat, un secret de vineri pana luni.
Nici acum nu-mi vine sa cred ca nu a spus nimic, nimic despre "complotul" Tatianei, al educatoareleor.
Am intrebat-o. A raspuns sugubat. Iar privirea ei mi-a amintit si mi-a explicat. Maia este o printesa. Si are ..cuvant de printesa.
Multumesc, iubirea mea.

P.S. o s-o intreb daca este de acord sa-i fac publica interventia radiofonica:) si daca da va dau de stire.

4 comentarii:

Anonim spunea...

bine...da io?:>

Anca (tort.personalizat) spunea...

Frumos articol! Sa-ti traiasca printesa! Este frumoasa si inteligenta, precum parintii. Felicitari!

pustai cristian spunea...

PRINTE intelege mai mult decat credem noi,acest aspect ma cutremura....NU lacrimile noastre in fata surprizei, nici chiar faptul ca poate a uitat sa ne spuna, ci gandul ca ea chiar intelege ce spune "mami si tati va iubesc"

Mioara Geddert spunea...

De multe ori copiii nostri ne surprind cu vorbe, gesturi sau fapte de care noi nu ii credem capabili.Sa nu uitam ca ei ne rasplatesc cu ceea ce noi, parintii, ii obisnuim :iubire neconditionata.Frumoasa printesa voastra! Sa va bucurati alaturi de ea!

Trimiteți un comentariu

Cuvant inainte

S-au scurs aproape trei luni de cand am luat stiinta despre LDIR. Vorbesc zilnic despre LDIR si functie de cei carora ma adresez , percep diferit fenomenul. Conceptul LDIR s-a metamorfozat in scurt timp si ma ofer voluntar sa ma las surprinsa de tot ce el ar mai putea insemna.
L-am numit , denumit si renumit astfel; actiunde de ecologizare, fenomen psihosocial, un drept la apartenenta, un act de constientizare, un fel Anume de a vorbi copilului tau despre,,,"lume"
Oricare dintre aceste abordari te-a facut sa vibrezi, fii curios, mergi mai departe incearca sa patrunzi singur sensul, rolul si rostul unui astfel de demers. Fa tot ce iti sta in putere ca primavara viitoare sa fie...un pic altfel...mai curata.

Cristina Pustai, Bibliotecar, Scoala Nationala de Gaz Medias. Coordonator ”Let's do it,Romania” la Medias (01.04.2010)

Persoane interesate

 
Copyright (c) 2010 Cristina Pustai. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.